jueves, 28 de octubre de 2010

TRADICIONS DE TOTS SANTS

Un dels costums més característic de Tots Sants és la castanyada. "La castanya és un dels productes per excel·lència de la tardor".  Aquestes es feien preferentment torrades, cosa que permetia escalfar-se i ajudar a passar els primers freds. Per recordar els difunts "la gent feia vetlles i les castanyes els ajudaven a passar les nits de rosari". 
Explicar l'origen dels panellets és més complicat. Tot i així, en aquest cas sembla que podrien tenir l'origen en els pans que s'oferien a les tombes dels morts. Una tradició que, al nostre territori, va desaparèixer a final de l'edat mitjana. Ara, aquest pa no es posa a la tomba i passa a ser un ritual, per això ja no ha de ser de farina i pot ser dolç. 



Ei! Què passa amb els moniatos??

Aquesta planta es va originar a la selva del Perú, a Centreamèrica i a Mèxic. Els conqueridors espanyols la van conèixer al Carib abans que la patata (pròpia de climes més freds i muntanyencs). El nom de batata indígena va originar després el de la patata per similitud de la part comestible.
En aquesta diada es consumeixen cuits al forn.


No hay comentarios:

Publicar un comentario