Un dels costums més característic de Tots Sants és la castanyada. "La castanya és un dels productes per excel·lència de la tardor". Aquestes es feien preferentment torrades, cosa que permetia escalfar-se i ajudar a passar els primers freds. Per recordar els difunts "la gent feia vetlles i les castanyes els ajudaven a passar les nits de rosari".
Explicar l'origen dels panellets és més complicat. Tot i així, en aquest cas sembla que podrien tenir l'origen en els pans que s'oferien a les tombes dels morts. Una tradició que, al nostre territori, va desaparèixer a final de l'edat mitjana. Ara, aquest pa no es posa a la tomba i passa a ser un ritual, per això ja no ha de ser de farina i pot ser dolç.
Ei! Què passa amb els moniatos??
Aquesta planta es va originar a la selva del Perú, a Centreamèrica i a Mèxic. Els conqueridors espanyols la van conèixer al Carib abans que la patata (pròpia de climes més freds i muntanyencs). El nom de batata indígena va originar després el de la patata per similitud de la part comestible.
En aquesta diada es consumeixen cuits al forn.
No hay comentarios:
Publicar un comentario